Kaj je NFT?

“Non-fungible token” oziroma krajše NFT so nezamenljivi kovanci, ki predstavljajo unikatna digitalna sredstva/imetja kot recimo digitalna umetnost. Razlika med NFT-ji in kriptovalutami je, da NFT-jev med seboj nemoremo menjati za enako vrednost oziroma ga razdrobiti na več kosov. Vsak NFT je unikaten in avtentičen kar dviguje njegovo vrednost. V večini primerov so NFT-ji vezani na Etherium blockchain, manjšina pa je na drugih kot recimo Polygon oz. Cardano.

Kje lahko kupim NFT?

NFT-je se ustvarja, kupuje in prodaja na "marketplacih" oziroma platformah za trgovanje z nezameljivimi kovanci podobno kot pri trgovanju z kriptovalutami. Enega izmed vodilnih NFT trgov predstavlja platforma Opensea. Obstajajo pa seveda tudi drugi, ki so prav tako zelo uspešni pri trgovanju z NFT-ji (Rarible, Makersplace ...). Platforme se razlikujejo predvsem v ponudbi NFT-jev in pa provizij, ki jih pobirajo.

Zakaj so NFT-ji vredni milijone?

NFT pridobiva na vrednosti podobno kot je to pri kriptovalutah. V obtoku je samo omejena količina žetonov kar jim neposredno dviguje ceno zaradi povpraševanja trga. NFT-ji so edinstveni in se jih ne da podvajati oziroma izbrisati. Prav zaradi tega so lahko lastniki zagotovo prepričani, da so edini lastniki  kovanca oziroma NFT-ja, ki so ga kupili.

Vrednost NFT-ja določa tudi širša zgodba za njegovim izvorom. Ponavadi so NFT-ji več vredni, če jih naredijo znani dizajnerji oziroma so povezani z širšim projektom, ki je še pred datumom izdaje NFT-ja dvignil veliko zanimanja. 

Kako delujejo NFT-ji?

NFT-ji so zakodirani z unikatno kodo v sistem "blockchain". Začeli so se na trenutno drugo največjem blockchain-u, ki ga ljudje poznajo kot Ethereum, vendar se je ideja hitro razširila po celotnem trgu, zato so NFT-je implementirali tudi drugi blockchain projekti kot so Polygon, Cardano in ostali. 

Unikatne NFT-je si lahko kupimo in trgujemo z njimi na raznih platformah kot so naprimer OpenSea, Binance NFT, Rarible in ostali. Ceno NFT-ja, kot pri fizičnih umetninah, določuje povpraševanje na trgu, zato nekateri izmed njih dosežejo vrtoglave cene. 

Kako nastane NFT?

NFT nastane šele, ko ga lastnik "mint-a" oziroma zapiše na blockchain. Sama beseda "mint" v tem primeru pomeni kovanje žetonov, ki so v našem primeru NFT-ji. Tako kot imajo kovinski kovanci določeno vrednost in jih ljudje ne morejo fizično razdeliti na dva dela, tako imajo določeno vrednost tudi NFT-ji. 

Kaj NFT-je loči od navadnih sličic, ki si jih ljudje pošiljajo po internetu?

Medtem ko so NFT-ji nezamenljivi kovanci, ki so zapisani na blockchain, so vse ostale sličice le navadne jpg. in png. datoteke, ki si jih ljudje med seboj pošiljajo, kopirajo, shranjujejo itd. Razlika je tudi v tem, da se pri navadnih sličicah ne da preveriti lastništva, pravega izvora in pa vseh ostalih pomembnih podatkov. Za razliko se pri NFT-ji vse te podatke lahko enostavno preveri, saj so te praktično "vžgani" v kovanec. Originalnih podatkov NFT-ja se ne more znebiti noben njegov kupec. S tem se doseže avtentičnost NFT-ja, ki mu tudi dviguje vrednost. NFT-je bi lahko primerjali s slikanjem na platno, kjer se točno ve kdo je sliko narisal ter kakšnja je njena vrednost.

Zakaj uporabljamo NFT-je?

NFT-je kupujejo in shranjujejo zbiratelji, ki upajo, da bo njihova cena zrasla. Ostali jih kupujejo zaradi bonitet, ki jih določen NFT doprinese. Za primer lahko uzamemo Bored Ape Yatch Club, ki so ustvarili kolekcijo 10000 NFT-jev slik opic. Vsak njihov NFT deluje kot vstopnica na ekskluzivne zabave, ki se odvijajo na jahtah milijonarjev.

Poleg že navedenih razlogov jih ljudje kupujejo tudi zaradi dobrodelnih namenov in ostalih razlogov.

Izvor NFT-jev

Začetki NFT-jev segajo v leto 2014, ko je 3. maja Kevin McCoy ustvaril prvi NFT. Svoj nezamenljiv žeton je poimenoval "Quantum". NFT vsebuje sliko pikseliziranega osmerokotnika, ki je napolnjen s krogi, trikotniki in drugimi oblikami, ki hipnotično utripajo s flurescentnimi odtenki.

Danes se prvi NFT prodaja za nekaj več kot 7 milijonov dolarjev.